Wokół jelit uwag kilka

Autor Henia Janik,

Problemy z jelitami nasi podopieczni mają prawie bez wyjątku – jakby zostały wpisane w ten przedział wiekowy (aczkolwiek są wyjątki).

Dzisiaj podam kilka porad zaczerpniętych z niemieckiego czasopisma Landapotheke dotyczących biegunki. Jakie środki domowe radzą stosować niemieccy naturoterapeuci?

  1. Przede wszystkim lekkostrawna dieta. Prawie w każdym domu spotkacie się z sucharami Zwieback i do nich podopieczni są przyzwyczajeni jako dietetycznej przekąski.
  2. Moro-zupa, czyli zupa przecierana z marchewki. Też ją wszyscy znają od czasów dzieciństwa. Nazwa zupy pochodzi od nazwiska bardzo znanego niemieckiego profesora pediatry Ernesta Moro, który w latach 20-tych XX wieku polecał zupę krem jako lek ratując w ten sposób wiele dzieci.

Sposób wykonania: 500 gram obranej i pokrojonej marchewki zagotować z odrobiną soli, potem zmiksować. Można też dodać innego wywaru warzywnego. Podawać 3 razy dziennie.

  1. Herbatka z czarnych jagód. Sama pamiętam ją z dzieciństwa – babcia zawsze miała suszone jagody w domowym zestawie aptecznym). Jagody zawierają wiele garbników ochraniających ścianki jelit. Herbatka jagodowa dostępna jest w aptece albo w sklepie Reformhaus. Uwaga! Świeże jagody – amerykańskie borówki również, mają działanie odwrotne – przedłużają biegunkę.
  2. Dobrą alternatywą jest utarte na drobnej tarce jabłko. Można je podać z rozgniecionym bananem. Pektyny zawarte w utartym jabłku są lepiej przyswajalne, łagodzą związane z biegunką dolegliwości.
  3. Ważne! Należy uzupełniać płyny, żeby nie nastąpiło odwodnienie organizmu (około 2 litrów dziennie).

Płyny to raz, ale i uciekające podczas biegunki elektrolity. Oto napój wspomagający: w jednym litrze wody rozpuścić 1/4 łyżeczki soli kuchennej (najlepiej jeżeli mamy pod ręką sól morską ), jedną łyżeczkę proszku do pieczenia (proszek do pieczenia to nic innego jak zwykła soda, genialny środek o wszechstronnym zastosowaniu – spotkacie też w marketach w zielonych saszetkach z nazwą: Natron), pół filiżanki soku pomarańczowego oraz dwie łyżki miodu. Podawać podczas dnia małymi porcjami.

  1. Siemię lniane – stary, wypróbowany środek przy problemach żołądkowych i jelitowych. Łyżkę siemienia zalać przegotowaną, letnią wodą. Rano wypić. Lniany "glutek" łagodzi wszelkie podrażnienia jelitowe.
  2. Płatki owsiane. Tak jak do sucharów Zwiebak, do owsianki nasi podopieczni mają również zaufanie. Nawet często o nią proszą, żeby im przygotować. Kilka łyżek płatków zalać wodą. Dodać szczyptę soli. czasem jedzą ją z mlekiem albo śmietanką. Płatki owsiane uzupełniają kompleksowo zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Płatki dają siłę i wytrzymałość.

Ja sama jestem wielką ich fanką i mam ogromne przekonanie o ich wielkiej wartości.

Zachęcam również Was do jedzenia owsianki, jeśli jeszcze tego nie robicie.

 

Henia Janik


Dodaj komentarz

Na podany adres e-mail zostanie wysłany link potwierdzający dodanie komentarza. Adres e‑mail nie będzie prezentowany na stronie.