Oswajamy szparagi

Autor Henia Janik,

Przyrządzacie je teraz dla swoich podopiecznych? Jestem pewna, że tak. W niedzielę obowiązkowo! Sezon szparagowy w pełni, trzeba wykorzystać. Na północy Niemiec mówią:
"Bis Johannistag und Spargeln vorbei". Do Jana i po szparagach.

W obecnych czasach praktycznie i po Janie szparagi są w marketach dostępne, przywożone z odległych zakątków świata. Ale co sezonowe, to sezonowe. W Niemczech jada się je bardzo chętnie, o wiele chętniej i częściej niż w Polsce. Być może o tej porze roku, szparagi mają w Polsce za dużą konkurencję ze strony innych, popularnych jarzyn: botwinki, młodej kapustki, szczawiu, szpinaku, młodych ziemniaków z sosem koperkowym itd. Trudno mi rozsądzić.

Dostajecie czasem instrukcję od swoich podopiecznych jak powinno się szparagi przyrządzać?

Wodę zagotować. Łyżeczka soli. Łyżeczka cukru. Obrane szparagi gotować 7 minut. Polać masłem, przyprażona bułka tarta. Sos holenderski biały. Gotowy, z marketu.

Wodę po gotowanych szparagach zachowujemy – do sosów, do zupy szparagowej.

Przyznam się, że dopiero w Niemczech nauczyłam się przyrządzać szparagi.

Zupę szparagową (nie z torebki!), przepyszną, spróbowałam po raz pierwszy w życiu we Frankfurcie.

Ugotowała ją Irmi – synowa jednego z moich podopiecznych. Irmi uwielbiała w wolnych chwilach gotować – nie miała ich wiele, pracowała naukowo i gotowanie było jej wytchnieniem po pracy. Irmi smażyła nawet prawdziwe konfitury o niesamowitych połączeniach i smakach, np. ananas plus chili. Wróćmy jednak do szparaga.

Podaję wam przepis Irmi na zupę szparagową, którą włączyłam do stałego repertuaru kulinarnego.

  • 250-300 g szparagów,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 250 ml wywaru warzywnego,
  • 500 ml wywaru, w którym gotowały się szparagi,
  • 100-150 ml śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Masło topimy w garnku. Dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Wlewamy wywary: warzywny i szparagowy. Wrzucamy podgotowane szparagi (pokrójcie je na kawałki) – czas gotowania 15 minut. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, przyprawy, łyżkę soku z cytryny. Gotowe. Zupę podajemy z natką pietruszki, z utartym parmezanem, grzankami itp.

Dodam jeszcze, że jedzenie szparagów jest korzystne dla układu krążenia. Szparagi oczyszczają organizm. Zawierają sporo witaminy C, E, beta-karotenu, z minerałów: fosfor oraz wapń.

Osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe powinny szparagów unikać, ponieważ zawarte w nich puryny powodują osadzanie się kwasu moczowego w organizmie.

Tyle na temat szparagów.

Podzielcie się proszę swoimi sposobami na szparagi! Jestem bardzo ciekawa.

Henia Janik

PS. W lodówce nie przetrzymujcie długo – góra 3 dni, bo robią się łykowate i gorzknieją.

 


Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Na podany adres e-mail zostanie wysłany link potwierdzający dodanie komentarza. Adres e‑mail nie będzie prezentowany na stronie.