Cynamon na przedświęciu

Autor Henia Janik,

Jak sama nazwa wskazuje jest to czas, kiedy słyszymy: wesołych, wesołych, wesołych i jeszcze raz wesołych! Potem wesołość niby to się do nas przybliża, ale niekoniecznie. Akurat Kevin zawieruszył się w Nowym Jorku i do śmiechu wcale nie jest. Kevin się odnajduje, ale my niekoniecznie.

Święta, Święta!

Po wesołym święciu wkraczamy w krótki okres międzyświęcia. Potem Nowy Rok, Sylwester, Królowie Trzej i koniec laby, dla tych co nie są na morzu albo na innej szteli. Zakończenie wesołych podsumowujemy ze smutnym westchnieniem: święta, święta i po świętach, czyli teraz już tylko poświęcie.

Czas jednak leci jak szalony. Tylko mig jak po najbliższych Wszystkich Świętych handel wystawi choinki i na nowo zaczynamy. Handel gruszek w popiele nie zasypuje i wydłużył nam czas przedświęcia. Już nie czterotygodniowy adwent, ale listopad też zalicza  się do naznaczonych wesołością dni

Gdzie czym pachnie?

Jest jeszcze coś, co na szczęście nie zaginęło w tym okresie, co czujemy naszymi zmysłami - to wszechobecny zapach cynamonu. Może nawet w Niemczech, w Szwajcarii zwłaszcza, jest on bardziej nasilony. Wzmocniony o aromat wanilii, anyżu, goździków, muszkatu, kardamonu, fenkułu oraz imbiru.

Na świątecznych jarmarkach unosi się zapach grzanego wina. W domach jeszcze niektórzy pieką pierniczki oraz ciasto czekoladowe z różnymi wymienionymi przyprawami.

Mam wrażenie, że cynamon jest taką narodową, niemiecką przyprawą. Naleśniki z musem jabłkowym i cynamonem, Milchreis z cynamonem, placek śliwkowy z cynamonem. Prawie w każdej szafce kuchennej stoi gotowa mieszanka cynamonu z cukrem albo wanilia i cynamon.

Cynamon w filiżance i na talerzu

Niektórzy smakosze kawy dodają do ziaren odrobinę cynamonu twierdząc, że nabiera lepszego i głębokiego smaku.

Szczyptę cynamonu dodawano w Niemczech również do mięs – baraniny i gęsiny.

Jedna z moich podopiecznych opowiadała, że na wsi dodawano cynamon do zsiadłego mleka.

Z dzieciństwa pamiętam pieczone jabłka ze szczyptą cynamonu.

Moja miłość do tej aromatycznej przyprawy bardzo się w Niemczech ugruntowała. Zawsze dodaję odrobinkę do mojej porannej owsianki.

Uwaga! Ważne dla odchudzających się! Cynamon zawiera rzadki pierwiastek chrom, a ten przyśpiesza metabolizm.

W Niemczech jeżeli ktoś w dawnych wiekach pytał "Ileż kosztuje ten cały cynamon?" dawał do zrozumienia, że ma wypchany portfel i na cały cynamon go stać, ponieważ przyprawa należała do bardzo drogich.

Dzisiaj większość z nas na cynamon może sobie już pozwolić, choć niekoniecznie wszyscy go lubią.

Tutaj, jeżeli klikniecie, dowiecie się, że cynamon ma również właściwości lecznicze.

 

Henia Janik

cynamon-Blog


Dodaj komentarz

Na podany adres e-mail zostanie wysłany link potwierdzający dodanie komentarza. Adres e‑mail nie będzie prezentowany na stronie.
ewa:

cynamon uwielbiam..szczegolnie do kawy:) nie mialam pojecia zed jest taki zdrowy! a tekst jak zwykle siwetny, pozdrawiam caly zespol!