Co powinno się znaleźć na talerzu seniorów? Co lubią jeść? Na co zwrócić uwagę? Czy zaakceptują moje dania? Kuchnia polska czy niemiecka? Te pytania krążą w głowie wielu z Was. Nic dziwnego – jako Opiekun osób starszych musisz wykazać się często kreatywnością i umiejętnością gotowania, zwłaszcza w sytuacji, kiedy podopieczny stosuje zbilansowaną dietę.
Osoby starsze często mają osłabiony metabolizm i trudności z trawieniem. Posiłki, które im zaserwujesz, będą mieć wpływ na ich samopoczucie i zdrowie. Pamiętaj, by codzienny jadłospis zawierał odpowiednią ilość witamin i minerałów. Musi być on dostosowany do potrzeb konkretnego Podopiecznego.
Ale po kolei. Pewnie ciekawi Cię, czym różni się kuchnia niemiecka od polskiej?
Jadąc do pracy do naszych zachodnich sąsiadów warto zapoznać się już na samym początku z daniami, które królują na ich stołach. Dzięki temu zbliżysz się kulturowo do Podopiecznego i jego rodziny. Kuchnia niemiecka to nie tylko tłusta golonka, kapusta i ziemniaki. W Niemczech można już zauważyć wpływy m.in. kuchni francuskiej, włoskiej, czeskiej i polskiej. Zresztą, sam się o tym przekonasz.
W Niemczech króluje mięso, w najróżniejszej postaci, od wołowiny, wieprzowiny, po cielęcinę, drób czy króliki. Nie da się tu obejść bez kiełbasek, pieczeni, sznycli, steków, czy gulaszu. Najważniejszym dodatkiem do mięs są ziemniaki – czyli dość podobnie jak u nas.
Wszystko zależy od konkretnego landu, a tradycyjne przysmaki niemieckie to:
- Currywurst – grillowana wieprzowa kiełbasa lub parówka z sosem pomidorowym, posypana curry;
- Apfelstrudel – strudel jabłkowy, podawany na gorąco z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną;
- Hackbraten – pieczeń z mięsa mielonego i jajka, z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku;
- Kartoffelsuppe – klasyczna zupa, czyli kartoflanka z warzywami, kiełbasą i boczkiem;
- Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana z ogórkiem jajkiem, boczkiem i kiełbasą;
- Maultaschen – szwabskie ravioli, pierożki o nieregularnym kwadratowym lub prostokątnym kształcie, które najczęściej nadziewa się mięsem mielonym, szpinakiem, cebulą i pietruszką;
- Knipp po bremeńsku – potrawa przyrządzana z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i wołowego, ziela angielskiego i innych przypraw;
- Königsberger Klopse, klopsy po królewiecku – danie składające się z klopsików w białym sosie wraz z kaparami;
- Laugenbrezel, bawarskie precle – zagryzka między posiłkami albo dodatek do dania głównego;
- Leberkäse – znak rozpoznawczy Bawarii, zapiekana potrawa z mięsa mielonego i wątróbki.
Czy te specjały są smaczniejsze od naszych polskich pierogów, pomidorowej czy schabowego? To już kwestia gustu.
Na początku współpracy dopytaj Podopiecznego co lubi, na co ma ochotę. Zrób też wywiad z jego rodziną, czy też z Opiekunem, z którym się wymieniasz. Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia i smaki. Jednak czasem warto poeksperymentować. Pełno przepisów znajdziesz w internecie, więc głowa do góry, możesz śmiało stamtąd zaczerpnąć inspiracji. Pamiętaj też, że wielu niemieckich seniorów lubi polską kuchnię. Pewnie nie raz jeszcze przygotujesz swoje sprawdzone, domowe przepisy. Nie zapominaj o warzywach, owocach, rybach. Może jakaś zupa albo krem?
Jeśli chodzi o poranne posiłki to postaw na pieczywo. W końcu w Niemczech jest aż 300 rodzajów wypieków. Podopieczni chętnie sięgają po dżem, marmolady, serki.
Jeśli stan zdrowia Twojego Podopiecznego na to pozwala, zachęć seniora do wspólnego przygotowywania posiłków. Na pewno w ten sposób dzień szybciej Ci minie, a czas spędzisz w miłej atmosferze. Wystarczy, że Twój Podopieczny pokroi ziemniaki, nakryje do stołu, czy przygotuje produkty. Satysfakcja ze wspólnego przyrządzenia obiadu przyniesie uśmiech na twarzy seniora. A na tym Wam też zależy, prawda?
Jeśli stan zdrowia Podopiecznego na to pozwala, to warto też w czasie przygotowywania posiłków zachęcić go do nauki języka polskiego. Świetna zabawa gwarantowana! A może i Tobie zapadnie w pamięć jakieś nowe niemieckie słówko?
Podsumowując, przygotowywanie posiłków to tylko jedno z zadań Opiekuna. Jeśli Twój Podopieczny nie ma żadnej diety, to masz duże pole do popisu. Jeśli senior ma cukrzycę lub zwolnioną pracę jelit, musisz zrezygnować z gotowania tłustych dań, które są źródłem cholesterolu. Postaw na produkty bogate w wartościowe składniki mineralne, a najlepiej sięgnij po radę lekarza lub naszego wykwalifikowanego Zespołu Pielęgniarskiego. Może się zdarzyć, że dietą Podopiecznego zajmuje się dietetyk, a dania przywożone są w formie cateringu.
Odpowiednie odżywianie seniorów jest niezwykle ważne, ponieważ ma bezpośredni wpływ na ich zdrowie i jakość życia. Wraz z wiekiem organizm starszej osoby ulega zmianom, dlatego właściwa dieta staje się jeszcze istotniejsza. Warto zwracać uwagę na odpowiednią ilość i jakość spożywanego białka. Białko jest niezbędne do utrzymania siły mięśniowej i optymalnego stanu zdrowia. Osoby w wieku zaawansowanym powinny dbać o regularne spożywanie białka, które można znaleźć w produktach takich jak mięso, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe czy orzechy. Kolejnym ważnym elementem jest spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Zawierają one wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Owoce i warzywa powinny być regularnie obecne w codziennym menu seniora, dostarczając niezbędnych składników odżywczych.
Ważne jest również dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu. Wraz z wiekiem zmienia się wrażliwość na pragnienie, dlatego starsi ludzie często zapominają o regularnym piciu. Regularne przyjmowanie wody ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także dla kondycji skóry, układu pokarmowego i ogólnego samopoczucia. Odpowiednio duże porcje i regularne posiłki są kluczowe dla zdrowego odżywiania seniorów.