Praca dla opiekunek w Niemczech

+48 12 341 15 15
Zadzwoń już teraz!

Praca dla opiekunek w Niemczech

Co gotować dla swoich podopiecznych w Niemczech? – mini poradnik

Co powinno się znaleźć na talerzu seniorów? Co lubią jeść? Na co zwrócić uwagę? Czy zaakceptują moje dania? Kuchnia polska czy niemiecka? Te pytania krążą w głowie wielu z Was. Nic dziwnego – jako opiekunka osób starszych musisz wykazać się często kreatywnością i umiejętnością gotowania, zwłaszcza w sytuacji, kiedy podopieczny stosuje zbilansowaną dietę.

Osoby starsze często mają osłabiony metabolizm i trudności z trawieniem. Posiłki, które im zaserwujesz, będą mieć wpływ na ich samopoczucie i zdrowie. Pamiętaj, by codzienny jadłospis zawierał odpowiednią ilość witamin i minerałów. Musi być on dostosowany do potrzeb konkretnego podopiecznego.

Ale po kolei. Pewnie ciekawi Cię, czym różni się kuchnia niemiecka od polskiej?

Jadąc do pracy do naszych zachodnich sąsiadów warto zapoznać się już na samym początku z daniami, które królują na ich stołach. Dzięki temu zbliżysz się kulturowo do podopiecznego i jego rodziny. Kuchnia niemiecka to nie tylko tłusta golonka, kapusta i ziemniaki. W Niemczech można już zauważyć wpływy m.in. kuchni francuskiej, włoskiej, czeskiej i polskiej. Zresztą, sam się o tym przekonasz.

W Niemczech króluje mięso, w najróżniejszej postaci, od wołowiny, wieprzowiny, po cielęcinę, drób czy króliki. Nie da się tu obejść bez kiełbasek, pieczeni, sznycli, steków, czy gulaszu. Najważniejszym dodatkiem do mięs są ziemniaki – czyli dość podobnie jak u nas.

Wszystko zależy od konkretnego landu, a tradycyjne przysmaki niemieckie to:

  1. Currywurst – grillowana wieprzowa kiełbasa lub parówka z sosem pomidorowym, posypana curry
  2. Apfelstrudel – strudel jabłkowy, podawany na gorąco z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną
  3. Hackbraten – pieczeń z mięsa mielonego i jajka, z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku
  4. Karoffelsuppe – klasyczna zupa, czyli kartoflanka z warzywami, kiełbasą i boczkiem
  5. Karoffelsalat – sałatka ziemniaczana, z ogórkiem jajkiem, boczkiem i kiełbasą
  6. Maultaschen – szwabskie ravioli, pierożki o nieregularnym kwadratowym lub prostokątnym kształcie, które najczęściej nadziewa się mięsem mielonym, szpinakiem, cebulą i pietruszką
  7. Knipp po bremeńsku – potrawa przyrządzana z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i wołowego, ziela angielskiego i innych potraw
  8. Königsberger Klopse, klopsy po królewiecku – danie składające się z klopsików białym sosie wraz z kaparami
  9. Laugenbrezlen, bawarskie precle – zagryzka między posiłkami albo dodatek do dania głównego
  10. Leberkäse – znak rozpoznawczy Bawarii, zapiekana potrawa z mięsa mielonego i wątróbki

Czy te specjały są smaczniejsze od naszych polskich pierogów, pomidorowej czy schabowego? To już kwestia gustu.

Na początku współpracy dopytaj podopiecznego co lubi, na co ma ochotę. Zrób też wywiad z jego rodziną, czy też z opiekunką, z którą się wymieniasz. Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia i smaki. Jednak czasem warto poeksperymentować. Pełno przepisów znajdziesz w internecie, więc głowa do góry, możesz śmiało stamtąd zaczerpnąć inspiracji. Pamiętaj też, że wielu niemieckich seniorów lubi polską kuchnię. Pewnie nie raz jeszcze przygotujesz swoje sprawdzone, domowe przepisy. Nie zapominaj o warzywach, owocach, rybach. Może jakaś zupa albo krem?

Jeśli chodzi o poranne posiłki to postaw na pieczywo. W końcu w Niemczech jest aż 300 rodzajów wypieków. Podopieczni chętnie sięgają po dżem, marmolady, serki.

Jeśli stan zdrowia Twojego podopiecznego na to pozwala, zachęć seniora do wspólnego przygotowywania posiłków. Na pewno w ten sposób dzień szybciej Ci minie, a czas spędzisz w miłej atmosferze. Wystarczy, że Twój podopieczny pokroi ziemniaki, nakryje do stołu, czy przygotuje produkty. Satysfakcja ze wspólnego przyrządzenia obiadu przyniesie uśmiech na twarzy seniora. A na tym Wam też zależy, prawda?

Jeśli stan zdrowia podopiecznego na to pozwala, to warto też w czasie przygotowywania posiłków zachęcić go do nauki języka polskiego. Świetna zabawa gwarantowana! A może i Tobie zapadnie w pamięć jakieś nowe niemieckie słówko?

Podsumowując, przygotowywanie posiłków to tylko jedno z zadań opiekunki. Jeśli Twój podopieczny nie ma żadnej diety, to masz duże pole do popisu. Jeśli senior ma cukrzycę lub zwolnioną pracę jelit, musisz zrezygnować z gotowania tłustych dań, które są źródłem cholesterolu. Postaw na produkty bogate w wartościowe składniki mineralne, a najlepiej sięgnij po radę lekarza lub naszego wykwalifikowanego Zespołu Pielęgniarskiego. Może się zdarzyć, że dietą podopiecznego zajmuje się dietetyk, a dania przywożone są w formie cateringu.

A jakie jest Twoje zdanie na temat gotowania dla podopiecznego? Co najczęściej im podajesz? Podziel się swoim przepisem!

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację polityki ciasteczek i polityki prywatności.

Zostaw swój numer - oddzwonimy