Wyjedź do Niemiec bezpiecznie i komfortowo ATERIMA Busem.
Rekrutacja i zatrudnienie on-line bez konieczności wychodzenia z domu. Aplikuj
Najlepsze oferty od pracodawcy nr 1 w rankingu Opiekunek24.pl
Aż 98% zadowolonych Opiekunów ze współpracy z nami – dołącz do nas!
Bezpieczna praca w pandemii w ATERIMA MED – mamy 6 gwarancji bezpieczeństwa!
W tym momencie 5 Opiekunek przegląda oferty pracy ATERIMA MED
Mamy dopasowane oferty - wyjedź na zlecenie do Niemiec na jak długo chcesz!
W ciągu ostatnich 2 godzin godzin aplikowało już 3 Opiekunów.
Współpracując z nami otrzymasz możliwość uczestnictwa w certyfikowanych szkoleniach.
Oferujemy dedykowany program szkolenia tylko dla Opiekunów ATERIMA MED
Dołącz do grona najlepszych Opiekunek i odbieraj premie do wynagrodzenia.
Tylko dla Opiekunów ATERIMA MED - profesjonalne wsparcie Zespołu Pielęgniarskiego!
Rozwijaj kompetencje językowe i zarabiaj więcej! Korzystaj z kursów języka niemieckiego!
ATERIMA MED – numer 1 wśród firm z branży opieki na seniorami w rankingu Opiekunek24.pl
Dołącz do grona zadowolonych Opiekunów ATERIMA MED.
Blisko 1000 sprawdzonych ofert czeka na Ciebie. Aplikuj
Teraz najwyższe premie – sprawdź oferty i wyjedź z ATERIMA MED.
U nas to Ty wybierasz zlecenie! Blisko 1000 ofert czeka na Ciebie. Aplikuj Z nami zyskasz wysokie zarobki + PREMIE. Zawsze terminowe wypłaty. Aplikuj

Praca opiekunki osób starszych w Niemczech

+48 12 341 15 15
Zadzwoń już teraz!

Praca dla opiekunek w Niemczech

Jaka powinna być prawidłowa dieta dla seniora z cukrzycą?

Warto zdawać sobie sprawę, że cukrzyca jest obecnie jeną z najczęściej diagnozowanych chorób. Nazywana jest nawet epidemią XXI wieku. Nieleczona może doprowadzić do wielu groźnych powikłań, a nawet przedwczesnej śmierci. Na czym polega ta groźna choroba o łacińskiej nazwie diabetes mellitus?

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną. Charakteryzuje się zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, czyli tak zwaną hiperglikemią. Stan ten wynika z zaburzeń w wydzielaniu insuliny, która jest hormonem umożliwiającym tkankom przyswojenie glukozy. Cukrzyca objawia się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, co stosunkowo łatwo jest zbadać.

Najistotniejsze w opiece nad seniorem cierpiącym na cukrzycę jest bardzo dokładne przestrzeganie zaleceń lekarza. Przede wszystkim tych związanych z dietą i wysiłkiem fizycznym. Cukrzyca to jedna z najpowszechniejszych chorób wieku starczego. Pełniąc rolę opiekunki osoby w wieku zaawansowanym należy zdawać sobie sprawę, jak ważne jest podczas codziennych działań pilnowanie nawyków żywieniowych, zachęcanie seniora do ruchu, czy czuwanie nad stałymi godzinami snu, by podopieczny był wypoczęty. Bezwzględnie należy przestrzegać higieny, by nie doszło do zakażeń lub infekcji. Przy wysokim poziomie cukru we krwi, nawet niewielkie skaleczenie może się długo goić. Kompleksowe podejście do kwestii opieki stanowiło będzie istotny czynnik poprawy stanu zdrowia seniora chorującego na cukrzycę.

Jakie typy cukrzycy wyróżniamy?

  • cukrzyca typu 1 (insulinozależna) - wymaga stałego podawania insuliny. Najczęściej z tego rodzaju cukrzycą mamy do czynienia u dzieci i dorosłych poniżej trzydziestego roku życia. Jej przyczyną jest autoagresywny przewlekły proces zapalny. Komórki układu odpornościowego atakują wówczas komórki trzustki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny.
  • cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) - nie wymaga dostarczania insuliny z zewnątrz. Ta forma choroby występuje w społeczeństwie najczęściej. Jest ona chorobą dziedziczną. Najczęściej występuje u osób po 40 roku życia lub znacznie starszych (stąd jej potoczna nazwa "cukrzyca starcza"). Często rozwija się u osób otyłych, dlatego w jej zapobieganiu tak ważne jest kontrolowanie prawidłowej masy ciała. Cukrzyca typu 2 początkowo przebiega bezobjawowo.
  • Cukrzyca ciążowa - polegająca na nieprawidłowej tolerancji cukrów, mającej miejsce podczas ciąży. Jest zazwyczaj rozpoznawana między 24 a 28 tygodniem ciąży. Mija po porodzie, ale zalicza się ją do czynników ryzyka, które mogą u kobiety spowodować wystąpienie cukrzycy typu 2.
  • Cukrzyca o różnej etiologii - może być spowodowana przez leki na przykład takie jak tiazydy, sterydy czy leki antypsychotyczne.

Jakie są objawy cukrzycy?

Opiekując się seniorem warto zdawać sobie sprawę z tego, jak objawia się cukrzyca, by móc w porę zareagować i zasięgnąć porady lekarza. Cukrzyca rozwija się stopniowo, dlatego tak ważne jest bycie czujnym. Co powinno wzbudzić nasze podejrzenie, że podopieczny może chorować na cukrzycę?

  1. Senność w ciągu dnia, zasypianie podczas wykonywania czynności.
  2. Zmiany skórne będące trudno gojącymi się ranami
  3. Duży apetyt przy jednoczesnym nie przybieraniu na wadze.
  4. Drętwienie kończyn.
  5. Nagła utrata masy ciała.
  6. Ciągła suchość w ustach choć ma miejsce odpowiednie nawodnienie.
  7. Częste oddawanie moczu (mogą pojawić się także moczenia nocne).
  8. Redukcja masy ciała.
  9. Zauważalne osłabienie organizmu.
  10. Swędzenie skóry.

Jak zdiagnozować cukrzycę?

To niezwykle istotne by niezależnie od typu choroby zdiagnozować ją wcześnie. Dzięki temu możliwe jest wdrożenie odpowiednio wcześnie leczenia, a przede wszystkim zastosowanie właściwej diety. To właśnie dzięki diecie możliwe jest wpływanie za pomocą składu posiłków na poziom glukozy we krwi. Warto zaznaczyć, że wdrożenie właściwych działań zapobiega powikłaniom cukrzycy, które są niezwykle groźne, gdyż nieleczona stopniowo wyniszcza kolejne narządy i układy wewnętrzne chorych. Zalecenia dietetyczne powinny być więc restrykcyjnie przestrzegane.

Diagnozowanie opiera się przede wszystkim na tym, że lekarz zleca badanie krwi w kontekście poziomu glukozy. Warto podkreślić, że niekiedy choroba przebiega bezobjawowo, zatem aby uzyskać jednoznaczną diagnozę należy wykonać serię badań.

Oznaczenie stężenia glukozy powinno być wykonane na czczo. Zakłada się, że od ostatniego posiłku powinno minąć nie mniej niż 8 godzin. Badanie wykonuje się pobierając krew z żyły. Test, który wykonuje się gleukometrem może być formą kontroli dokonywanej przez pacjenta, ale nie stanowi on głównej podstawy do zdiagnozowania cukrzycy. Ważne, by wykonać badanie laboratoryjne. Istotne jest to, że u każdej osoby, która ukończyła czterdziesty piąty rok życia należy raz w ciągu 3 lat przeprowadzić badanie glikemii, by ustalić poziom cukru w organizmie.

Jakie są czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2?

  • Przebycie cukrzycy ciążowej, która może mieć następnie związek z wystąpieniem cukrzycy typu 2.
  • Przewlekłe oddziaływanie stresu na organizm człowieka.
  • Zła dieta bogata w cukry.
  • Otyłość.
  • Brak aktywności fizycznej.
  • Występowanie cukrzycy w rodzinie, w szczególności u krewnych pierwszego stopnia czyli u rodziców lub rodzeństwa.
  • Występowanie u pacjenta chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Nadciśnienie tętnicze.
  • Wiek (powyżej 45 roku życia).

 

Cukrzyca w liczbach, czyli co dane mówią o tej chorobie?

W temacie cukrzycy rządowa strona Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podaje następujące dane: "Obecnie choruje na nią ponad 420 mln ludzi na całym świecie. Wg danych epidemiologicznych w 2017 r. na cukrzycę chorowało co najmniej 2,5 mln Polaków (8%), a spośród wszystkich chorych ok. 20% nie jest świadoma tej choroby, więc łączna liczba chorych na cukrzycę w Polsce przekracza już 3 mln osób. Szacuje się, że najwięcej choruje osób w przedziale wiekowym 45-64 lat, co stanowi 36% wszystkich  chorych na cukrzycę. Jeśli dynamika wzrostu zachorowań utrzyma się na poziomie 3,7% rocznie, to do roku 2030 będzie chorowało w Polsce 4,2 mln osób, zaś łącznie z chorobami niewykrytymi może to być 5,25 mln".

Liczby nie pozostawiają złudzeń. Cukrzyca zaliczana jest do współczesnych chorób cywilizacyjnych. Strona Narodowego Funduszu Zdrowia Małopolskiego Oddziału Wojewódzkiego podaje, że: "Aż 90% zachorowań dotyczy cukrzycy typu 2, której można zapobiegać!". Ta informacja jest kluczowa! Pełniąc rolę opiekuna osoby w wieku zaawansowanym należy pamiętać, że profilaktyka ma ogromne znaczenie w procesie opieki. Czuwanie nad zdrowiem seniora jest powinnością opiekuna.

Co mogą jeść cukrzycy?

Czy dietą można regulować poziom cukru? Tak, dlatego niezwykle ważny jest jadłospis osoby chorującej na cukrzycę. Regularne spożywanie posiłków jest kluczową kwestią w przypadku osób zmagających się z cukrzycą. Zmiany nawyków żywieniowych są konieczne, by stan chorego nie pogarszał się.

Jakie produkty wolno więc spożywać przy diecie cukrzycowej?

  • Mięso takie jak kurczak, cielęcina, królik, indyk.
  • Wskazane jest jedzenie ryb, ze względu na to, że zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i mają niewielką ilość węglowodanów.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, które są nie tylko dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ale także zawierają wiele witamin. Wyszczególnić można na przykład chleb żytni z pełnego ziarna, pieczywo razowe, czy chleb graham.
  • Kasze gruboziarniste, takie jak kasza gryczana czy jęczmienna.
  • Płatki owsiane i zbożowe zarówno żytnie jak i gryczane.
  • Nasiona roślin strączkowych.
  • Warzywa dozwolone to: awokado, brukselka, cukinia, cebula, cykoria, fasolka szparagowa, kiszona kapusta, ogórki, oliwki, seler naciowy, bakłażan, papryka oraz rzodkiew.

A owoce w diecie cukrzycowej? Czy wolno je jeść przy cukrzycy? Do owoców dozwolonych zalicza się te, które nie zawierają zbyt dużo cukrów prostych. Wśród nich wymienić można: maliny, arbuzy, cytryny, jeżyny, melony, rabarbar, poziomki oraz grejpfruty.

Jeśli kończą nam się pomysły na właściwą dietę, w dobie Internetu warto skorzystać z wiedzy innych. Zaleca się sprawdzanie haseł takich jak: "cukrzyca insulino niezależna dieta", czy po prostu "przykładowy jadłospis dla cukrzyka". Szczególną uwagę warto zwrócić na upodobania żywieniowe seniora, bo posiłki, które będą mu smakować, będzie on spożywał znacznie chętniej, dzięki czemu dieta cukrzycowa nie będzie dla niego uciążliwym elementem choroby.

Cukrzyca typu 2 dieta - produkty zabronione. Czego należy unikać w pożywieniu?

Przede wszystkim unikać należy cukru, a zatem także słodyczy, słodzonych gazowanych napojów oraz miodu. Nie wskazane jest pszenne białe pieczywo oraz drożdżówki.

Na zakazanej liście jest tłusty nabiał. Zaleca się rezygnację z sera żółtego, serków topionych i wszelkich przetworzonych serków do smarowania pieczywa. Nie wskazane są także sery białe tłuste i półtłuste. Prócz tego odradza się spożywanie fety, serów pleśniowych oraz mozzarelli.

Powinno ograniczyć się spożywanie mięsa wieprzowego, wołowego, baraniny i dziczyzny. Odradzane są produkty takie jak pasztety, parówki, kiełbasy, mielonki czy kabanosy.

Dieta cukrzycowa nie powinna zawierać niektórych owoców: bananów, winogron, śliwek, czereśni oraz mandarynek. Bezwzględnie wyeliminować należy też owoce suszone i kandyzowane.

Co na śniadanie dla cukrzyka? Żywienie w cukrzycy odgrywa kluczową rolę. Spożywanie posiłków jest więc istotne i nie bez kozery mówi się, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wielu osobom śniadania, także te podawane seniorom, kojarzą się z płatkami owsianymi, gdyż po namoczeniu w mleku stają się miękkie i senior łatwo może je spożyć. Należy jednak pamiętać, że w diecie cukrzycowej płatki kukurydziane, a także płatki ryżowe i jaglane są zakazane. Można na śniadanie podawać jednak pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym. W dobrze zbilansowanej diecie diabetyka powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców. Pamiętaj o tym podając posiłki podopiecznemu.

Jakie są ogólne zasady w diecie cukrzycowej?

  • Należy spożywać produkty bogate w węglowodany złożone. Zawartości węglowodanów ma znaczenie, gdyż przyjmuje się, że ich udział w diecie powinien wynosić około 45% całkowitej ilości energii
  • Wskazane jest włączenie do diety produktów z dużą zawartością błonnika.
  • Trzeba redukować spożywanie tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych.
  • Dieta cukrzycowa powinna bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

5 sposobów na zapobieganie cukrzycy. Jak się przed nią ustrzec?

Na koniec w formie podsumowania chcielibyśmy wyszczególnić kilka sposobów na zapobieganie cukrzycy, których stosowanie może pozwolić na cieszenie się dobrym zdrowiem.

  1. Jak już podkreślaliśmy duże znaczenie odgrywają prawidłowe nawyki żywieniowe. Należy przede wszystkim zmniejszyć ilość węglowodanów oraz unikać w posiłkach cukrów prostych.
  2. Ważna jest aktywność fizyczna podejmowana każdego dnia. Istotna w tym aspekcie jest systematyczność i sumienność w działaniu.
  3. Ogromne znaczenie ma dobry jakościowo sen. Pamiętajmy, że to właśnie podczas snu organizm się regeneruje.
  4. Zaleca się unikanie stresu. Dlaczego ma to duże znaczenie? Ponieważ kortyzol i adrenalina mają negatywny wpływ na metabolizm organizmu. Stanowi to więc zagrożenie w kontekście ryzyka choroby.
  5. Ważne jest dbanie o prawidłową wagę. Przyjmuje się, że nadwagę ma aż 75% osób, u których rozpoznano cukrzycę typu 2. Jest to więc ważny czynnik ryzyka, a bezpośredni wpływ na niego ma dieta podopiecznego, za którą odpowiada opiekunka troszcząca się o seniora. Wątki te są więc z sobą nierozerwalnie związane.

 

Zamów bezpłatne połączenie →

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację polityki ciasteczek i polityki prywatności.