Dokładnie tak jak z każdym prorokiem, który we własnej ojczyźnie głosi prawdę krzycząc, że król jest nagi. Prorok dostaje systematycznie „kopy”, król chodzi nagi i udaje ubranego.
Z niemiecką uczoną doktor Johanną Budwig było tak samo. Bezkompromisowa, odważna, wytrwała. Budziła skrajne emocje – miała tyleż zwolenników, co przeciwników.
Od początku jednak.
Dla tych, którzy o diecie dr Budwig i samej uczonej nie słyszeli.
Wiedza
Autorkę kojarzy się z olejem lnianym i z dietą antynowotworową, antymiażdżycową oraz antycukrzycową. Dr Johanna Budwig (1908-2003) studiowała farmację, medycynę, chemię, biologię i fizykę – miała więc ogromny zasób wiedzy z wielu dziedzin.
Była genialnym naukowcem. Prowadziła badania nad procesem utwardzania tłuszczów do ciał stałych.
Już w 1951 roku opracowała protokół jak wyleczyć raka (z tym protokołem nie zrobiono nic). W wyniku tych badań doszła do wniosku, że z przyczyną powstawania nowotworów duży wpływ mają braki kwasów omega-3.
Uczona mówiła, że przyczyną chorób cywilizacyjnych jest spożywanie wysoko przetworzonej żywności, tłuszczy trans i utwardzonych olejów (margaryn). Tymi poglądami mocno naraziła się lobby przemysłu spożywczego. Na skutek nacisku dr Budwig straciła pracę inspektora w Federalnym Departamencie Zdrowia, a następnie odsunięto ją od pracy badawczej.
Chociaż do nagrody Nobla była nominowana aż 7-krotnie, nigdy tej nagrody nie otrzymała. To byłoby „niepoprawne” politycznie. Co wtedy z produkcją rozkręconej już na szeroką skalę produkcji margaryny i niezdrowych olejów?
Odwaga
Dr Budwig była bezkompromisowa, odważna i zawsze stawiała dobro człowieka na pierwszym miejscu. Miała odwagę publicznie wystąpić przeciwko stosowanym metodom leczenia nowotworów: radioterapii i chemioterapii. Właśnie wtedy, kiedy zainwestowano w chemioterapeutyki miliony dolarów.
Jej odkrycia starano się tuszować, a ją samą dyskredytować. Niejednokrotnie stawała przed sądem.
Za granicą była bardziej znana niż w Niemczech, szczególnie w Stanach Zjednoczonych.
Kiedy odsunięto ją od badań naukowych, prowadziła własną praktyką medyczną jako tzw. Heilpraktiker. Skuteczność jej leczenia chorób nowotworowych sięgała prawie 90%. Leczyła dietą, którą sama opracowała w wyniku wnikliwych badań. Dieta opierała się na świeżych, nieprzetworzonych produktach, na zmielonych ziarnach siemienia lnianego oraz na bazie nierafinowanego oleju lnianego. Najbardziej słynna jest w tej diecie pasta chudego twarożku, siemienia i oleju.
Zbyt proste, aby można było uwierzyć, nieprawdaż?
Kiedy rozmawiam czasem z Niemcami i zejdzie na temat nowotworów, pytam czy słyszeli o doktor Johannie Budwig. Bardzo rzadko, niezwykle rzadko ktoś coś skojarzy. Wcale mnie to nie dziwi – dr Johanna Budwig tak bezkompromisowa i niepokorna wobec medycznego establishmentu, zbyt „prorocza” we własnym domu, by ją kochano.
Za to na świecie jej dieta jest uznawana za najbardziej skuteczną terapię przeciwnowotworową i przeciwmiażdżycową .
Zobacz: Dieta dr Budwig? 90% skuteczność.
Dietę dr Johanny Budwig stosuję profilaktycznie każdego roku przez 3 miesiące. Czuję się na niej rewelacyjnie.
Henia Janik
Dodaj komentarz