ATERIMA MED to pewna, legalna i bezpieczna firma – jesteśmy na rynku od 2011 roku
Ponad 100 000 razy! Na tyle zleceń wyjechali z nami nasi Opiekunowie przez ponad 10 lat.
Wypłacamy wynagrodzenie zawsze na czas – zgodnie z umową i wcześniejszymi ustaleniami.
Na 78% wszystkich naszych ofert wyjeżdżają ci sami, zadowoleni Opiekunowie. Znajdź swoją stałą ofertę!
Jesteśmy firmą nr 1 w branży opiekuńczej według rankingu firm na portalu opiekunki24.pl.
9,7/10 – nasza ocena wśród polecających nas Opiekunów. Dołącz do grona zadowolonych Opiekunów – sprawdź nasze oferty!
W naszej codziennej pracy kierujemy się mottem: „zaopiekuj się naszym Podopiecznym, a my zaopiekujemy się Tobą”.
Nasi Opiekunowie mają dostęp do bezpłatnych webinarów „Profesjonalni w opiece" z przydatnymi wskazówkami dotyczącymi opieki nad osobami starszymi.
Zapewniamy stałą i indywidualną opiekę Koordynatora.
Nasi Opiekunowie mogą korzystać z nieodpłatnych i indywidualnych porad prawnych.
Organizujemy przejazd w obie strony i zapewniamy bezpieczną podróż ATERIMA Busem od drzwi do drzwi.
Zapewniamy wsparcie psychologiczne przez telefoniczne konsultacje z psychologiem.
Nasi Opiekunowie mają dostęp do wsparcia językowego przez indywidualne konsultacje z lektorem języka niemieckiego oraz kursy językowe.
Zapewniamy wsparcie merytoryczne przez telefoniczne konsultacje w zakresie opieki z Ekspertami Biura Medycznego ATERIMA MED.
Ubezpieczamy każdego Opiekuna prywatnym ubezpieczeniem medycznym, które uprawnia do korzystania z bezpłatnej opieki medycznej na terenie Niemiec i Polski.
Mamy sprawdzone oferty – aktualizujemy status oferty każdorazowo ze zmiennikami.
Mamy zlecenia w atrakcyjnych regionach Niemiec – sprawdź nasze oferty!
Mamy blisko 1000 sprawdzonych ofert – pomagamy dopasować je do preferencji Opiekuna.
Do grona Opiekunów ATERIMA MED dołączył właśnie kolejny Opiekun – dziękujemy za zaufanie.
Teraz nasze oferty przegląda 17 osób. Sprawdź dostępne zlecenia i zarezerwuj najlepsze dla siebie.
W tej chwili nasi Koordynatorzy potwierdzają oferty z 23 Opiekunami.
Dziś zlecenie w Niemczech rozpoczyna aż 64 Opiekunów.
image/svg+xml

Oswajamy szparagi

Przyrządzacie je teraz dla swoich podopiecznych? Jestem pewna, że tak. W niedzielę obowiązkowo! Sezon szparagowy w pełni, trzeba wykorzystać. Na północy Niemiec mówią:
"Bis Johannistag und Spargeln vorbei". Do Jana i po szparagach.

W obecnych czasach praktycznie i po Janie szparagi są w marketach dostępne, przywożone z odległych zakątków świata. Ale co sezonowe, to sezonowe. W Niemczech jada się je bardzo chętnie, o wiele chętniej i częściej niż w Polsce. Być może o tej porze roku, szparagi mają w Polsce za dużą konkurencję ze strony innych, popularnych jarzyn: botwinki, młodej kapustki, szczawiu, szpinaku, młodych ziemniaków z sosem koperkowym itd. Trudno mi rozsądzić.

Dostajecie czasem instrukcję od swoich podopiecznych jak powinno się szparagi przyrządzać?

Wodę zagotować. Łyżeczka soli. Łyżeczka cukru. Obrane szparagi gotować 7 minut. Polać masłem, przyprażona bułka tarta. Sos holenderski biały. Gotowy, z marketu.

Wodę po gotowanych szparagach zachowujemy – do sosów, do zupy szparagowej.

Przyznam się, że dopiero w Niemczech nauczyłam się przyrządzać szparagi.

Zupę szparagową (nie z torebki!), przepyszną, spróbowałam po raz pierwszy w życiu we Frankfurcie.

Ugotowała ją Irmi – synowa jednego z moich podopiecznych. Irmi uwielbiała w wolnych chwilach gotować – nie miała ich wiele, pracowała naukowo i gotowanie było jej wytchnieniem po pracy. Irmi smażyła nawet prawdziwe konfitury o niesamowitych połączeniach i smakach, np. ananas plus chili. Wróćmy jednak do szparaga.

Podaję wam przepis Irmi na zupę szparagową, którą włączyłam do stałego repertuaru kulinarnego.

  • 250-300 g szparagów,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 250 ml wywaru warzywnego,
  • 500 ml wywaru, w którym gotowały się szparagi,
  • 100-150 ml śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Masło topimy w garnku. Dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Wlewamy wywary: warzywny i szparagowy. Wrzucamy podgotowane szparagi (pokrójcie je na kawałki) – czas gotowania 15 minut. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, przyprawy, łyżkę soku z cytryny. Gotowe. Zupę podajemy z natką pietruszki, z utartym parmezanem, grzankami itp.

Dodam jeszcze, że jedzenie szparagów jest korzystne dla układu krążenia. Szparagi oczyszczają organizm. Zawierają sporo witaminy C, E, beta-karotenu, z minerałów: fosfor oraz wapń.

Osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe powinny szparagów unikać, ponieważ zawarte w nich puryny powodują osadzanie się kwasu moczowego w organizmie.

Tyle na temat szparagów.

Podzielcie się proszę swoimi sposobami na szparagi! Jestem bardzo ciekawa.

Henia Janik

PS. W lodówce nie przetrzymujcie długo – góra 3 dni, bo robią się łykowate i gorzknieją.

 

Dziękujemy za oddany głos!

O autorce

Henryka Janik
Henryka Janik
O autorce
Henryka Janik
Czyli jestem jedną z was - opiekunką, która zaczęła jeździć do Niemiec przeszło 7 lat temu. Miałam 27-podopiecznych. Tak jak wy - wyjechałam do pracy za Odrę, bo... kredyty, pętla finansowa, utrata pracy, operacja męża, a tu nie ma pieniędzy, trzeba skończyć rozpoczętą budowę domu, dzieci chcą studiować a ty chcesz, żeby w życiu miały lepiej... Albo chciałaś po prostu uciec od sytuacji, która wydawała ci się nie-do-wytrzymania i liczyłaś na to, że jak odskoczysz gdzieś dalej, sytuacja może zmieni się na lepsze... Tak było? A może miałaś jeszcze zupełnie inny powód, aby podjąć taką pracę? czytaj więcej »

O autorce

Henryka Janik
Henryka Janik
O autorce
Henryka Janik
Czyli jestem jedną z was - opiekunką, która zaczęła jeździć do Niemiec przeszło 7 lat temu. Miałam 27-podopiecznych. Tak jak wy - wyjechałam do pracy za Odrę, bo... kredyty, pętla finansowa, utrata pracy, operacja męża, a tu nie ma pieniędzy, trzeba skończyć rozpoczętą budowę domu, dzieci chcą studiować a ty chcesz, żeby w życiu miały lepiej... Albo chciałaś po prostu uciec od sytuacji, która wydawała ci się nie-do-wytrzymania i liczyłaś na to, że jak odskoczysz gdzieś dalej, sytuacja może zmieni się na lepsze... Tak było? A może miałaś jeszcze zupełnie inny powód, aby podjąć taką pracę? czytaj więcej »

Najpopularniejsze wpisy

Wokół jelit uwag kilka
Problemy z jelitami nasi podopieczni mają prawie bez wyjątku – jakby zostały wpisane w ten przedział wiekowy (aczkolwiek są wyjątki). Dzisiaj podam kilka porad zaczerpniętych z niemieckiego czasopisma Landapotheke dotyczących biegunki. Jakie środki domowe radzą stosować niemieccy naturoterapeuci? więcej »
2019-05-20
Krótki donos o dziadostwie
Najpierw męska decyzja. Albo ja, albo one. Powiedz "Nie!" długom i pętli, w którą się zaplątałeś. Nie zwalaj winy na rząd, osoby postronne, dzieciństwo i temu podobne okoliczności łagodzące. więcej »
2018-10-01
Biała Maria szlocha w piwnicy
Kolekcje reklamówek, zapalniczek, długopisów, hotelowe mydełka, jednorazówki szamponów, próbki perfum – wszystko skrzętnie skrywane na wypadek… Na wypadek czego? Niespodziewanego kataklizmu? Kto w takim wypadku pomyśli o próbce perfum Jil Sander? więcej »
2018-08-30

Dodaj komentarz

Zamów bezpłatne połączenie →